Çalışanlar İçin Kıdem Ve İhbar Tazminatı Hesaplama Yöntemleri
Çalışanlar, işten ayrılmayı düşündüklerinde ya da işten çıkarılmayı beklerken en önemli güvenceleri kıdem ve ihbar tazminatı oluyor. Kıdem tazminatının bir üst sınırı bulunurken, ihbar tazminatı için böyle bir durum söz konusu değil. Ancak Temmuz ayında ekonomide çok şey değişecek. Son alınan maaşın baz alındığı hesaplama işlemi nasıl yapılır?
Kıdem Ve İhbar Tazminatı Hesaplama
Kıdem Tazminatı Hesaplama
Kıdem tazminatı hesaplaması, son alınan giydirilmiş brüt ücret üzerinden yapılıyor. Buna, yıl içinde yapılan düzenli ödemeler de dahil ediliyor. Giydirilmiş brüt ücret, aynı iş yerinde çalışılan yıl sayısı ile çarpılıyor. Elde edilen tutardan binde 7.59 oranında damga vergisi düşürülüyor. Ve ödenecek olan kıdem tazminatı ortaya çıkıyor.
Para ya da para ile ölçülebilen varlıklar kıdem tazminatına dahil ediliyor. Bunun için son bir yıl içerisinde yapılan ek ödemeler toplanarak 365'e bölünüyor. Ve bir günün ek ödemesi hesaplanmış oluyor. Bu tutar ise 30 ile çarpılıyor ve 1 aylık ek ödeme olarak kıdem tazminatı hesaplama sürecine dahil ediliyor.
Kıdem tazminatının yıllık üst sınırı 35.058 TL olmakla birlikte, bundan damga vergisi çıkartılıyor. Ve çalışana yıllık maksimum 34.792 TL ödeme yapılıyor.
İhbar Tazminatı Hesaplama
İş Kanunu'na göre bir elemanın işten, ihbar süresine uyulmadan çıkartılması halinde, şu tutarlar ödeniyor:
• Çalışma süresi 6 aydan az ise 2 hafta
• Çalışma süresi 6 ay - 1.5 yıl aralığında ise 4 hafta
• Çalışma süresi 1.5 - 3 yıl arasında ise 6 hafta
• Çalışma süresi 3 yıldan fazla ise 8 hafta
olmak üzere çalışana, brüt maaşı üzerinden hesaplanarak ödemesi yapılıyor. Hesaplanan tutardan gelir ve damga vergisi düşürülerek ihbar tazminatı hesaplama süreci tamamlanıyor.
Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Alanyamedya.com.tr İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.